President Mas: “L’1 d’octubre votarem perquè el referèndum és la culminació d’un procés estrictament democràtic”

En una conferència a Berlín, el 129è president avalua una hipotètica victòria del SÍ i apunta que “els catalans volem ser el 28è estat de la Unió Europea, ja que els britànics han decidit marxar”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat la celebració del referèndum d’autodeterminació que està impulsant el Govern de la Generalitat, liderat pel president Carles Puigdemont: “L’1 d’octubre votarem perquè el referèndum és la culminació d’un procés estrictament democràtic”. El president Mas ha pronunciat una conferència-col·loqui a la sala Urania de Berlín, organitzada per la l’Assemblea Nacional Catalana d’Alemanya, des d’on ha subratllat el caràcter marcadament europeista del sobiranisme català, tot remarcant que “els catalans volem ser el vint-i-vuitè estat de la Unió Europea, ja que els britànics han decidit marxar”. La conferència ha estat moderada per l’escriptor i guionista, Michael Ebmeyer, i ha comptat amb el suport del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques “Eugeni Xammar” del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

El 129è president ha radiografiat acuradament el context polític que viu Catalunya en aquests darrers 5 anys. “Hem tingut les manifestacions pacífiques i ciutadanes més importants d’Europa en les darreres dècades”, ha apuntat el president Mas, tot recordant que “el Parlament de Catalunya té una majoria absoluta de diputats a favor de la independència”. Davant d’aquesta situació on, aparentment, el sobiranisme català creix remarcablement, el president Mas ha situat el referèndum com un desllorigador: “Volem fer un referèndum per saber si la majoria social a favor de la independència és prou gran, això no és cap pecat, ni molt menys un cop d’Estat”.

Durant la conferència que portava per títol “Un referèndum d’autodeterminació a Catalunya: Una oportunitat per Europa?”, també ha tractat com afectaria la creació del nou Estat català en el si de la Unió Europea. El 129è president ha enumerat fins a tres contribucions que Catalunya podria fer a la UE: “En primer lloc, Catalunya pot ser un exemple de democràcia viva que demostri que la gent és capaç de canviar les coses de debò, al projecte europeu li fan falta projectes aix픓Pot ajudar a definir un projecte europeu que pensi més en uns «Estats Units d’Europa» que no pas en una Europa desunida i egoista”, ha afegit en segon terme. I la tercera contribució, “que un país mediterrani i del sud es converteixi en un país de referència”.

En aquest sentit i en resposta a les preguntes de l’escriptor Michael Ebmeyer, el 129è president ha prioritzat la voluntat de diàleg i pacte per assolir la integració de Catalunya dins la UE. “Volem negociar amb Madrid i amb Brussel·les, sense imposar condicions perquè no volem perjudicar a Espanya”, ha introduït Mas, tot afegint que “caldrà trobar els equilibris adequats perquè Catalunya es constitueixi en un nou Estat, sense que l’Estat espanyol en surti perjudicat”. Per això i fent un exercici de pragmatisme polític, el president Mas s’ha referit al cas del Brexit llençant una qüestió a l’aire: “Els britànics han decidit marxar, nosaltres ens volem quedar; la pregunta és, ens faran fora si complim les condicions?”.

El president Mas també ha recordat el procés judicial i la condemna per la via penal pel procés participatiu del 9N i el procés que pateixen la presidenta Forcadell i els membres de la Mesa del Parlament. “S’imaginen la primera economia d’Alemanya, el segon territori en població, el parlament del länder amb majoria independentista i que el govern federal només promogués el processament per la via penal els líders sobiranistes? Això és el que està passant a Espanya”, ha argumentat el 129è president, tot recordant que a Catalunya hi ha “un 80% de la gent a favor del referèndum”.