President Mas: “Al Govern espanyol li manca cultura democràtica, el Regne Unit no ha prohibit el referèndum a Escòcia”

Durant un diàleg amb el periodista del setmanari La Tribune Romaric Godin, Artur Mas denuncia la judicialització de la política i que “el Govern espanyol no està acostumat a resoldre els problemes polítics amb la política”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha censurat des de París que ni el Govern espanyol, ni les institucions de l’Estat vehiculin una sortida a la demanda transversal i que genera més consens en la societat catalana, poder decidir el futur polític de Catalunya: “Al Govern espanyol li manca cultura democràtica, el Regne Unit no ha prohibit el referèndum a Escòcia”. El president Mas ho ha afirmat durant un diàleg amb el periodista francès del setmanari La Tribune, Romaric Godin, en el marc del cicle “Un référendum pour la Catalogne” que avui ha tingut lloc al Club d’Étoile de París. El president Mas ha recordat l’estratègia de la judicialització de la política que està portant a terme el Govern i altres institucions de l’Estat, tot lamentant que “el Govern espanyol no està acostumat a resoldre els problemes polítics amb la política”.

El president Artur Mas ha subratllat la voluntat de diàleg i de pacte del catalanisme i ha recordat que el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va oferir al president del Govern espanyol “un diàleg sense restriccions per poder encarar la demanda transversal del poble de Catalunya, però la resposta va ser negativa”. El 129è president de la Generalitat ha defensat la tasca portada a terme pel president Puigdemont, tot remarcant la importància que Catalunya pugui decidir el seu futur polític a través d’un referèndum: “Es portarà a terme i s’aprovarà un cos legal al Parlament”.

El periodista Romaric Godin també li ha preguntat per la sentència del 9N; el president Mas ha respost que “el context que vivim es excepcional: és la primera vegada que es condemna per la via penal per posar les urnes”. Davant d’aquest context marcat per la judicialització i una continua regressió de l’autogovern, el president Mas ha assegurat que Catalunya es troba en una cruïlla: “Alguns poden acceptar l’statu quo actual i perdre més autogovern, d’altres volem fer un camí diferent, apostem pel nostre propi projecte per a Catalunya”.

El president Mas ha assegurat que el sobiranisme català és “integrador” i que en cap cas es caracteritza per ser “un moviment d’egoistes rics” i ha detallat que -si s’assoleix la creació d’un Estat català- és partidari “d’una negociació amb l’Estat espanyol el deute pot ser compartit”. Des de la sala Club d’Étoile, el president Mas ha alertat dels riscos d’un escenari de no negociació, tenint en compte l’actual actitud del Govern espanyol: “Imagineu que no es negocia, Espanya perdria un 19% del seu PIB i mantindria el 100% del seu deute; aquest escenari hipotètic seria un problema per Espanya i per la Unió Europea”. Per això, el president Mas s’ha mostrat convençut que cal dialogar i arribar a un acord en cas que Catalunya assoleixi el seu Estat.