Artur Mas a les forces sobiranistes: “La manca d’unitat no porta a l’èxit. La reconciliació hauria de ser possible”

Entrevistat a RAC 1, el president considera que amb el resultat electoral del passat 14-F “seria imperdonable que no hi hagués un acord de govern de les forces sobiranistes”.

El president Artur Mas en un moment de l'entrevista a RAC 1

El president Artur Mas en un moment de l'entrevista a RAC 1

El president Artur Mas, a través d’una entrevista concedida aquest matí a El Món a RAC1, s’ha adreçat a les formacions sobiranistes de Junts per Catalunya i el PDeCAT convidant-los a “fer possible la reconciliació” després de veure que el resultat electoral de les darreres eleccions ha confirmat que “la manca d’unitat no porta a l’èxit”. Artur Mas ha assegurat que “cal aprendre dels errors” i ha apuntat que hi ha “fórmules possibles” per a la reconciliació com és la de presentar-se “en coalició” en properes convocatòries electorals.

A preguntes del periodista Jordi Basté, el 129 president de la Generalitat ha descrit el resultat electoral del PDeCAT i els seus 77.000 vots com “un fracàs” ja que “no s’ha aconseguit l’objectiu de ser la formació clau per a l’articulació d’un nou govern sobiranista a Catalunya”. Però a la vegada, considera “un èxit” la contribució del PDeCAT al fet que s’hagi assolit superar per primera vegada el 50% dels vots totals a partits polítics que defensen la independència.

El president Mas ha recordat que ell ve de “la cultura de la coalició” i que les 5 vegades que es va presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat ho va fer en coalició. És més, la darrera de les vegades, “amb la coalició més integradora de totes les sensibilitats sobiranistes del nostre país” que va ser la fórmula de Junts pel Sí. Per a Artur Mas, aquesta fórmula “té algunes desavantatges” a nivell de gestió del dia a dia però permet que “el teu electorat no es divideixi”. I la recepta perquè aquest acord funcioni passa perquè hi hagi “honestedat en la relació”, “sentit d’unitat interna” i “més autocrítica que crítica”.

En relació a la possibilitat de conformar un nou govern sobiranista després de les eleccions catalanes del passat 14 de febrer, Artur Mas creu que “seria imperdonable que no hi hagués un acord de govern de les forces sobiranistes”. En paraules de Mas, el resultat final en escons és de “pràcticament un empat a escons entre ERC i Junts per Catalunya” encara que segurament “ERC té ara el dret a exercir la presidència de la Generalitat”. A criteri de Mas, la obligació de totes dues formacions “és la d’entendre’s” i per això cal “mirar lluny” i “tocar de peus a terra”. Mirar lluny significaria disposar “d’un pla d’acció amb renúncies mútues que permeti avançar en l’ambició nacional de Catalunya”, a la vegada que tocant de peus a terra orientant l’acció de govern a “treure del sot econòmic, social i laboral a molts catalans” producte dels efectes de la pandèmia.

Per últim, en relació a l’ingrés a presó del músic Pablo Hasél, el 129 president de la Generalitat l’ha considerat “exagerada i impròpia d’un país que creu en la tolerància”. També és cert que, a la vegada, ha considerat “injustificable” la violència registrada durant les darreres hores. Per a Mas, té sentit una “protesta ciutadana contra aquesta decisió de la justícia espanyola” però sense la crema de contenidors i les destrosses, entre d’altres espais, a algunes comissaries dels Mossos d’Esquadra.