Artur Mas i Gavarró, de prop

Artur Mas i Helena Rakosnik votant en el referèndum del 9N (2014).

“Se’ns demanava posar les urnes, i les hi vàrem posar.”

La consulta del 9N, un dels dies clau de la meva presidència.

Presentació de Junts pel Sí amb Oriol Junqueras, Muriel Casals, Raül Romeva, Carme Forcadell i Artur Mas (2015).

“Junts pel Sí: allò que mai s’hauria d’haver trencat.”

Aconseguir presentar a les eleccions una candidatura d’unitat, transversalitat, pluralitat i sobirania, un altre moment clau de la meva vida política.

El president Mas a la sortida del TSJC (2016).

“No té cap sentit que l’estat espanyol hagi triat la via judicial per respondre a un repte democràtic i pacífic.”

Durant la meva etapa com a president de la Generalitat, em van inhabilitar i perseguir econòmicament.

“Primer és el país, després el partit i, finalment, la persona.”

Fer un pas al costat era la manera de demostrar amb fets i no només amb grans discursos que primer és el país.

“Em sento còmode en el gran espai del centre pragmàtic que busca entendre la complexitat de les societats modernes i que cerca per a cada problema la millor de les solucions sense sentir-se esclau de dogmes inamovibles o de cadenes ideològiques que limiten la llibertat de pensar i actuar.”

“Cal recuperar els valors que han permès sobreviure i fer gran Catalunya com a país.”

Vaig néixer a Barcelona l’últim dia de gener de 1956, en el si d’una família vinculada a Vilassar de Mar, Mataró, Valls, Reus, Sabadell i Barcelona. Les meves arrels, per part de mare, estan relacionades amb el sector tèxtil de Sabadell, i, per part de pare, amb el sector metal·lúrgic del Poblenou, a Barcelona.

La família i els amics han ocupat sempre un lloc principal en la meva vida. Soc el gran de quatre germans, dos nois i dues noies; i des del 1982, estic casat amb l’Helena Rakosnik, amb qui tinc tres fills, la Patrícia, l’Albert i l’Artur, i dues netes, la Gal·la i l’Helena.

Soc economista i he combinat la meva carrera professional entre el sector públic i el privat, havent dedicat 30 anys de la meva vida a la política catalana, com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona; diputat del Parlament de Catalunya; conseller del Govern de Catalunya, dirigint diverses carteres; cap de l’oposició durant els dos tripartits, i com a president de la Generalitat, entre el desembre del 2010 i el gener del 2016. Actualment, i allunyat de les dinàmiques de partits, estic centrat en el meu rol institucional d’expresident de la Generalitat de Catalunya.

M’agrada molt llegir, amb una especial predilecció per la literatura i la poesia franceses. He publicat diversos llibres, el darrer dels quals ha estat Cap fred, cor calent. El Procés en primera persona, l’any 2020, on relato, en profunditat i des de l’autocrítica, els moments clau de la meva presidència i del procés de Catalunya, així com presento propostes i idees de futur per sortir de la situació de bloqueig dels darrers temps.

També gaudeixo del cinema i del teatre sempre que puc. L’esport és una altra de les meves grans aficions. De fet, de més jove, jugava a futbol, handbol, bàsquet, voleibol, ciclisme, tennis, esquí, etc. Actualment, però, em decanto per la natació, activitat que procuro practicar de forma regular per mantenir-me en forma.

Em considero una persona treballadora, constant i autoexigent, i opino que és important recuperar valors com la cultura de l’esforç, el treball, la mentalitat oberta i el mèrit, valors que han permès sobreviure i fer gran Catalunya com a país.

Retrat d’infància d’Artur Mas.

Retrat d’infància d’Artur Mas.

Artur Mas amb la seva mare, germanes i germà.

Retrat de joventut d’Artur Mas.

Casament d’Artur Mas i Helena Rakosnik (1982).

Artur Mas al concurs de castells de Tarragona.

Mas preparant el sopar.

Mas jugant a futbol (2003).

Artur Mas al Parlament de Catalunya.

Visita a la tomba de Guifré el Pilós, al Ripoll.

Mas saludant els simpatitzants la nit electoral del 28-N (2010).

Acte d’investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat (2010).

El president Artur Mas i la seva dona, Helena Rakosnik, a la balconada del Palau de la Generalitat (2010).

Artur Mas, 129è president de la Generalitat de Catalunya (2010).

Artur Mas i Helena Rakosnik.

Artur Mas i Helena Rakosnik votant en el referèndum del 9N (2014).

Signatura del decret amb el president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; el conseller Francesc Homs, i la consellera Meritxell Borràs (2015).

El president Mas en roda de premsa després de declarar sobre el 9N al TSJC (2015).