President Mas: “Un pot ser escèptic, però no intransigent; cal agafar-se a les finestres d’esperança”

La periodista Ana Pastor ha entrevistat el 129è president de la Generalitat qui, a més, s'ha sotmès a les preguntes del públic. Mas ha justificat el suport a la moció de censura de Sánchez perquè amb ell com a president, "pitjor del que estàvem (amb Rajoy) no podíem estar"

Entrevista d'Ana Pastor al president Mas

Entrevista d'Ana Pastor al president Mas

A l’espera de comporvar si el nou govern de Pedro Sánchez adoptarà un nou tarannà a l’hora d’afrontar la situació catalana, el president Mas ha deixat clar que “pitjor del que estàvem (amb Rajoy i el PP) no podíem estar”. I ha aprofundit en la reflexió afegint que en política “un pot ser escèptic, però no intransigent” i per això “cal agafar-se a les finestres d’esperança”, com ho és el fet de rellevar Mariano Rajoy de Moncloa i situar-hi un socialista. Són delcaracions del 129è president de la Generalitat al programa de La Sexta ‘El Objetivo’, d’Ana Pastor.

Lligat al suport a la moció de censura, el president Mas ha revelat que “ara fa dos anys ja vam intentar, un govern amb Pedro Sánchez”, després de les eleccions generals de desembre de 2015, una proposta que el mateix Mas va promoure, de la mà de l’aleshores cap de files del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs.

Mas ha aprofitat l’entrevista per “demanar un gest de distensió al govern espanyol. És important acostar els que són a la presó, que haurien de ser lliures, jo voldria que fossin lliures, però el que sí depèn del govern espanyol és, com a mínim i mentre això no passa, acostar-los”. I aquest és un gest, ha dit el president Mas, que ha de ser “a canvi de res”, perquè de moment, aquí “qui ha anat fent gestos de distensió és la part catalana” i ha posat com a exemple que “en comptes d’enrocar-se, que es podria haver fet, es va decidir fer govern i no repetir eleccions, es va donar una sortida”.

També ha estat contundent a l’hora de rebatre la crítica del temps que ha trigat el president Puigdemont a fer un pas al costat i proposar un nou candidat: “Catalunya ha trigat cinc mesos a formar govern, el govern espanyol va trigar un any i fins i tot van repetir eleccions”.

Preguntat per la possibilitat que l’independentisme català accepti com a alternativa que es recuperi l’Estatut, Mas ha deixat clar que “no valdria” i ha animat el govern espanyol a fer propostes en lloc de tancar-se en banda. “Aquí hi ha un pols entre l’Estat i el sobiranisme català i aquest pols no l’ha guanyat ningú. El més fort, l’Estat, no ha pogut guanyar el dèbil ni fent servir totes les seves forces. Quan el dèbil, en aquest cas Catalunya, no aconsegueix que el fort el tombi, segurament vol dir que està guanyant”.