President Mas: “Cal substituir competència per cooperació”

El 129è president ha presentat, a Girona, el llibre de Ramon Cotarelo. Aprofitant aquest acte ha fet una crida a la unitat, "que és els que més els preocupa a Madrid"

Presentació del llibre de Ramon Cotarelo, a Girona

Presentació del llibre de Ramon Cotarelo, a Girona

El catedràtic Ramon Cotarelo es troba en plena gira de presentació del seu llibre, “España quedó atrás”, d’Ara Llibres. Avui ho ha fet a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona i ha comptat amb la participació del president Mas. L’acte ha consistit en una conversa entre tots dos, moderada pel periodista Xevi Xirgo.

El llibre pretén justificar la tesi que l’Estat espanyol és irreformable. En aquest sentit, Mas ha recordat que “si hi ha hagut una eclosió del moviment independentista és, precisament, perquè molts hem arribat a la conclusió que Espanya és irreformable”. I ha posat com a exemple, el procés judicial obert contra els líders independentistes. “Si veieu el documental de Mediapro sobre el ’20-S’, veureu fins a quin punt el procés judicial obert s’ha construït sobre una mentida; i això no és democràcia. Durant el franquisme també hi havia lleis. L’ombra de Franco és avui encara molt allargada i va més enllà del PP”. I ha recordat que va ser el socialista Felipe González qui fa poc va dir que el 155 s’hauria d’haver aplicat ja amb el 9-N.

Preguntat per si és adequat que el president Torra vagi a la reunió amb Pedro Sánchez a Moncloa a demanar un referèndum d’autodeterminació, Mas ha reflexionat que “demanar un referèndum pactat té un sentit, i és que ens serveix per homologar-nos a nivell internacional. Ens fa falta l’homologació definitiva”.

Durant el col·loqui, tant Mas com Cotarelo han destacat que la unitat és el factor imprescindible perquè la independència arribi a bon port. És per això que el 129è president de la Generalitat ha lamentat que “aquesta dinàmica partidista interna en el món sobiranista no ajuda; quan vaig promoure JxSí, vaig demanar substituir competència per cooperació i ara ens cal el mateix”. En aquesta línia, ha defensat que “l’1-O, com el 9-N, no se’l pot atribuir ningú en solitari, és la suma de la cooperació de molta gent. I aquesta és la nostra força, la nostra revolució, milions de persones que s’empoderen. La clau els propers temps serà com acompanyem la raó que ja tenim amb la força que necessitem per assolir un estat propi”. I ha advertit que “de la mateixa manera que a Madrid el que més els preocupa és la nostra unitat d’acció, a nosaltres és el que més ens ha d’ocupar. Així que quan veieu dissenció i no unitat, denuncieu-ho i no ho permeteu, perquè és la clau del nostre èxit”.

Finalment, i sobre l’acostament dels presos polítics a presons catalanes, Mas ha volgut deixar clar que “no es tracta de cap concessió, és una obligació que tenen per llei. Per tant, no els hem de donar ni les gràcies”.