President Mas: “Catalunya està preparada per participar en les institucions multilaterals i ser un aliat per afrontar els reptes globals”

En una conferència a la Harvard Kennedy School, el 129è president assegura que “l’Estat català complirà els compromisos de l’OTAN perquè és i continuarà sent el nostre principal instrument de seguretat”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que “Catalunya està preparada per participar en les institucions multilaterals” i “ser un aliat sòlid els reptes globals d’Occident i del Sud d’Europa”. El president Mas s’hi ha referit durant la seva participació en el panel “The future shape of Europe: Accessions and Secessions” que ha tingut lloc a la Harvard Kenndy School. Artur Mas ha exposat el model de país de la Catalunya estat i també les seves relacions internacionals i en matèria de seguretat. “L’Estat català complirà els compromisos de l’OTAN perquè és i continuarà sent el nostre principal instrument de seguretat”, ha remarcat.

Durant la seva exposició inicial el president Mas ha detallat que “les polítiques antiterroristes i de seguretat són bàsiques per assegurar el nostre futur i la manera de viure d’Occident”. Per això ha alertat que no s’ha de caure en comportaments “naïfs” perquè Catalunya, Europa i els Estats Units “estem davant d’amenaces reals i per això l’Estat català serà un aliat de confiança per l’OTAN al mediterrani”. El president Mas també s’ha referit a la situació geoestratègica de Catalunya a la riba nord del mar mediterrani i a contribuir en el desenvolupament del nord d’Àfrica: “També som un aliat clau per ajudar a estabilitzar la riba sud, incrementant les nostres relacions econòmiques i comercials i promovent que Europa s’involucri més en països com Marroc i Tunísia”.

El president Mas ha analitzat la situació actual i de futur de la Unió Europea i de com Catalunya s’ha d’incardinar en aquest context. “Catalunya veu en Europa un nou sostre per les seves aspiracions nacionals i socials”, ha indicat, tot afegint que “Catalunya ajudarà a configurar una nova i més eficient Unió Europea”. En aquest sentit, el 129è president de la Generalitat ha qualificat el procés català “d’oportunitat per demostrar com els conflictes territorials es poden solucionar democràticament”“Europa pot evidenciar que els vots i la democràcia són més importants que les antigues fronteres decidides en guerres”, ha exemplificat, tot afegint que a dia d’avui a “Occident, les urnes són més importants que les armes”.

Sobre el procés d’integració de la Catalunya estat en el si de la Unió Europea, Artur Mas ha concretat que, a diferència d’altres moviments, el sobiranisme català és “profundament pro europeu”“Estem preparats per cedir sobirania a Europa i ens agradaria ajudar a construir una Europa que millora en responsabilitat democràtica i on la voluntat de la gent preval en les seves polítiques”, ha detallat, tot contraposat l’esperit europeista català amb “el perill que representen els polítics que es beneficien d’Europa i després li donen la culpa de tot”.

La globalització i l’autodeterminació

El president Mas ha iniciat la seva intervenció analitzant el context de globalització econòmica mundial actual i ha situat el seu origen en la llavor de l’anomenada Pax Americana des de 1945. Mas ha recordat que ha estat durant aquest període que “han nascut gairebé un centenar d’estats independents i precisament no ha estat estats grans com anteriorment”. El 129è president ha recordat que la globalització s’ha produït sobretot gràcies al lideratge nord-americà i que això ha permès que petites nacions accedissin al mercat sense l’intervencionisme estatal. Mas ha enumerat els diferents indicadors que situen Catalunya com un exemple d’aquestes nacions: “Som el 19% del PIB de l’Estat, el 25% de les exportacions i el 28% de les importacions; no som una economia tancada i aïllada, el Financial Times destaca que som líders en inversió estrangera”. I després d’exposar aquestes xifres ha conclòs que “si els catalans podem somiar en el nostre propi Estat és perquè no necessitem Espanya per accedir als mercats”.

Davant d’un auditori ple a vessar a la Harvard Kennedy School on molts assistents s’han quedat fora sense poder presenciar el panel; el president Mas ha destacat l’arrel democràtica i europeista del catalanisme i del sobiranisme. Per això, ha reclamat que  “l’únic que demanem és que se’ns deixi votar. Votar mai pot perjudicar la democràcia” i ha recordat que “al Parlament de Catalunya hi ha majoria a favor de la independència” 

Catalunya un país solidari

El president Mas ha apuntat que el poble de Catalunya sempre ha demostrat “una gran solidaritat” i que quan Catalunya esdevingui un Estat “complirà els compromisos amb les regions més pobres de la Unió Europea i transitòriament amb l’Estat espanyol”. El 129è president de la Generalitat ha reblat que “aquest procés ha de ser win-win sense que ningú hi surti perjudicat”.

El debat acadèmic a la Harvard Kennedy School ha estat presentat pel director del Real Colegio Complutense a Harvard, José Martínez, i ha comptat amb la participació del vicedirector per a Futurs Estratègics del Centre d´Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS), Scott Aughenbaugh; la diputada holandesa al Parlament Europeu, Esther de Lange; i el professor visitant de la Harvard Kennedy School, José María Beneyto.