President Mas: “Haurem de jugar la carta potent de la mobilització pacífica i permanent perquè tindrà repercussió internacional”

En una conferència organitzada per la Cambra de Comerç, el 129è president assegura que “en aquest escenari, les institucions catalanes -més enllà dels electes- no forçaran situacions d’inseguretat jurídica, personal o empresarial perquè no seria bo per al país”

El president Mas ha radiografiat la situació política davant de més de 300 empresaris

El president Mas ha radiografiat la situació política davant de més de 300 empresaris

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat aquesta tarda en una conferència titulada “2017, un any decisiu per a Catalunya” que per poder desbloquejar l’immobilisme de l’Estat “haurem de jugar la carta potent de la mobilització pacífica i permanent perquè tindrà una repercussió mediàtica i internacional molt forta”. El president Mas ha pronunciat la conferència en el marc dels Dinars Cambra organitzats per la Cambra de Comerç de Barcelona davant de més de 300 assistents. Artur Mas ha subratllat la importància de garantir un escenari de negociació, diàleg i estabilitat un cop hi hagi aquesta mobilització continuada: “En aquest escenari, les institucions catalanes –més enllà dels electes- no forçaran situacions d’inseguretat jurídica, personal o empresarial perquè no seria bo ni per al país ni per al procés”.

El president Mas ha insistit que aquesta situació “s’allunya del nostre criteri, no és el nostre nord”. “Seria un tret al peu del món sobiranista; si alguns volen jugar aquesta carta, nosaltres ho impedirem”, ha sentenciat Mas. El 129è president de la Generalitat ha detallat –davant la negativa de l’Estat a autoritzar un referèndum a Catalunya- que l’estratègia de la part catalana ha de passar per “la suma de les institucions i la gent mobilitzada de manera serena, perquè la partida a part de l’Estat, també serà a l’exterior i aquesta carta es té en compte”. Segons Mas, un escenari de “no” acord té unes conseqüències que no són bones ni per a Europa, ni per a l’Estat, ni per a Catalunya. “El deute de l’Estat sense Catalunya passaria a ser del 125% i la pressió dels mercats sobre Europa i el govern espanyol seria brutal, per això la negociació arribarà sí o sí”, ha concretat, i ha fet un paral·lelisme amb el Regne Unit: “La negociació serà imperativa; de la mateixa manera que les conseqüències perjudicials del Brexit s’evitaran; les conseqüències d’un Estat català mal fet, també s’evitaran”.        

El president Mas ha llençat un prec al govern de l’Estat espanyol perquè entomi l’oferta de diàleg feta pel president Carles Puigdemont el passat 10 d’octubre a Madrid. “Perquè el diàleg sigui útil i no una paraula buida és que no hi hagi condicions per aquest diàleg”, ha apuntat Artur Mas, tot afegint que d’aquesta manera es podria generar un “clima de diàleg per parlar dels 46 punts presentats pel president Puigdemont, que són una extensió dels 23 presentats el 30 de juliol del 2014”.

El president Mas també ha assenyalat que la continuïtat del procés per culminar la creació de l’Estat català i l’avenç en els 46 punts citats prèviament, passa per l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat que demà seran presentats al Parlament de Catalunya. “Vull pensar que s’aprovaran, s’ha negociat moltíssim i sembla que aquesta vegada té un aire diferent”, ha apuntat, tot agraint la tasca negociadora del Govern del president Puigdemont, “en termes raonables, pressuposo que hi haurà pressupost”.

El 129è president de la Generalitat ha concretat la importància que tenen els comptes públics, fent una radiografia de l’economia catalana dels darrers anys: “El 2017 serà el quart any consecutiu de creixement sostingut i és molt possible que haguem recuperat el nivell de riquesa de l’etapa d’abans de la crisi”. També s’ha referit als indicadors d’ocupació, tot concretant que la previsió és finalitzar el 2017 amb un atur del 15% lluny de la punta assolida del 22%. I pel que fa a les exportacions, ha celebrat el ritme de creixement que experimenten les empreses al mercat exterior: “Les exportacions catalanes doblen les de la zona euro i doblen l’índex de creixement de les exportacions alemanyes”.

Finalment, a pregunta dels assistents presents en el Dinar Cambra, el president Mas ha valorat la mort del dictador Fidel Castro. “El règim de Castro és una dictadura amb una pèrdua de llibertats molt gran; aquí sabem el què vol dir una dictadura”. “Certes proclames queden molt bé, però quan un les fa ha de preguntar-se si està disposat a viure com s’ha viscut a Cuba en els darrers 40 o 50 anys”, ha finalitzat Mas.