President Mas: “La sentència del Suprem és un enorme fracàs de la política i també de la justícia”

Els presidents Mas i Montilla conversen sobre la sentència del procés al 'FAQS' de TV3

“La sentència suposa un debilitament del sistema democràtic i de l’estructura de drets fonamentals d’aquest país”

Pocs dies després de fer-se pública la sentència del judici de l’1-O dictada pel Tribunal Suprem i en un context de protestes al carrer, el president Mas i el president Montilla han mantingut una conversa al ‘FAQS’ de TV3, amb Cristina Puig, on han intercanviat els punts de vista sobre la sentència del procés i han valorat la reacció política i civil.

“Aquesta sentència és un enorme fracàs de la política”, ha assegurat Mas, que ha apuntat que “un repte democràtic com és el projecte sobiranista mai hauria d’haver arribat a instàncies judicials”. “Hi hauria d’haver hagut política en majúscules des del primer moment, un canal polític per trobar una solució política a un repte que és polític”, ha assegurat Mas, que ha lamentat que el fet que hagin intervingut els tribunals en aquest procés “és un gran fracàs de la política, però també de la justícia”. La sentència, ha dit, “agreuja el problema i ens allunya molt més de la solució”. A més, ha lamentat, “lesiona i posa una frontera en l’exercici de determinats drets fonamentals que semblava que teníem consolidats i que ara queden qüestionats”. En aquest sentit, ha apuntat que la sentència suposa un “debilitament del sistema democràtic i de l’estructura de drets fonamentals d’aquest país”.

El 129è president de la Generalitat també ha destacat que les manifestacions en resposta a la sentència demostren que “tenim un país viu”, i ha volgut deixar clar que “el semàfor vermell de qualsevol idea és la traducció en violència”. “D’aquest semàfor no es pot passar”, ha assegurat Mas, que ha afegit que “passar aquest semàfor vermell és condemnable i no identifica el moviment sobiranista”.

Mas ha subratllat que, més enllà de les protestes al carrer, cal tenir en compte que el problema de fons és que “hi ha una crisi de relació entre una part rellevant de Catalunya i l’Estat espanyol que s’ha de resoldre des de la política, i que en aquest moment està fonamentalment als tribunals, en absència de política”.