President Mas: “El judici del 9N ha de ser un revulsiu que permeti sumar més gent al procés sobiranista”

El 129è president de la Generalitat recorda la importància de participar en el referèndum ja que “els partidaris del NO corren el risc que els favorables el Sí hi vagin i que més del 50% de la població vagi a votar”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí que “el judici del 9N ha de ser un revulsiu que permeti sumar més gent al procés sobiranista”. El president Mas ha estat entrevistat aquest matí al programa “El món a RAC1” i ha valorat el primer any de Govern de Junts pel Sí després del seu pas al costat i el judici del 9N que tindrà lloc del 6 al 10 de febrer. El 129è president també s’ha referit al referèndum que prepara el Govern del president Carles Puigdemont i ha remarcat la importància de participar-hi. “Els partidaris del NO corren el risc que els favorables del SÍ hi vagin i que més del 50% de la població vagi a votar”, ha apuntat Mas, tot recordant que amb aquest escenari “la legitimitat seria total”.

En resposta a les preguntes formulades per Jordi Basté, el president Mas ha assenyalat que l’exvicepresidenta Joana Ortega, l’exconsellera Irene Rigau -i també l’exconseller Francesc Homs a Madrid- seran “jutjats per unes idees”“Es jutjarà a unes persones demòcrates i pacífiques que defensaven el sentir general de la gent”, ha concretat Mas sobre el judici del 9N i ha recordat que “el referèndum compta amb el suport del 80% de la població de Catalunya”.

El 129è president de la Generalitat ha mostrat el seu convenciment que el president Carles Puigdemont impulsarà el referèndum i l’ha diferenciat del 9N perquè “en aquest cas es tracta d’un referèndum vinculant”. En aquest sentit, ha contrastat la posició immobilista del govern espanyol i l’ha comparada amb referents internacionals, com és el cas del Regne Unit. “Recordo David Cameron, Ed Miliband i Nick Clegg fent campanya conjunta pel NO a Escòcia mateix; s’imaginen Mariano Rajoy, algú del PSOE, Pablo Iglesias i Albert Rivera deixant-nos votar i fent campanya de manera activa?”, ha exemplificat el president Mas. Per això, Artur Mas ha emplaçat l’espai polític ocupat pels comuns a definir-se. “És bo que estiguin a favor del dret a decidir però has de tenir una posició perquè el referèndum no és per parlar sobre el sexe dels àngels”, ha afirmat, tot agregant que “quan arribi el moment de la veritat veurem la dimensió de la seva aposta”.

Finalment, el 129è president de la Generalitat s’ha referit als pressupostos de la Generalitat que actualment es troben en tràmit parlamentari: “Hem de posar-hi l’olor que ara toca; no es tracta de posar-hi l’accent ideològic, es tracta del país que es vol construir des del punt de vista de poder tenir la caixa d’eines”.