President Mas: “El millor escenari és un referèndum com a Escòcia, però el govern espanyol el nega malgrat la majoria absoluta del Parlament”

En una conferència-col•loqui a l’École des Hautes Études Commerciales de París, reivindica que “contra tot pronòstic hi ha més inversions que mai, quan es deia que -amb el procés- les inversions s’aturarien i que tothom marxaria ”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha reafirmat aquesta tarda que “el millor escenari és un referèndum com a Escòcia, però el govern espanyol el nega malgrat la majoria absoluta independentista del Parlament”. Artur Mas ho ha afirmat durant la conferència-col•loqui que ha impartit a l’École des Hautes Études Commerciales (HEC) de París i que ha portat per nom “La inversió estrangera durant una crisi política: el cas català”. En aquest sentit, el 129è president de la Generalitat ha reivindicat l’economia catalana davant d’un auditori format per estudiants de MBA: “Contra tot pronòstic hi ha més inversions que mai, quan es deia que –amb el procés- les inversions s’aturarien i que tothom marxaria”. L’acte ha tingut el suport del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar i del Departament d’Exteriors del Govern.
El president Mas també ha atès els mitjans de comunicació abans de començar la conferència. Davant de l’afirmació d’un periodista dient que a França no s’entén el procés polític català, el president ha respost que “ens escolten”. “He tingut contactes discrets amb consells editorials i del món institucional i he comprovat que se’ns escolta, que ens hem d’explicar molt, però que hi ha interès”, ha afirmat Artur Mas.

Durant la conferència-col•loqui, el president ha apuntat que en cas de prosperar la majoria del 50% de vots a favor de la independència, no contempla un escenari de no acord entre el govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat. “Una independència basada en un escenari del no acord significaria que Espanya perdria casi un 30% de PIB i experimentaria un increment del deute públic també del 30%, i això portaria a una crisi europea. Per tant, un escenari de no acord, no és un escenari real”.

En aquesta línia ha assegurat que si en un hipotètic referèndum o en unes eleccions “se supera el 50% dels vots i l’Estat espanyol rebutja la via de l’acord, reclamarem el posicionament de les institucions europees”.

El president Mas ha radiografiat l’evolució del moviment independentista en els darrers anys. “En els últims 3-4 anys hem passat d’un 20% a un 48% de suport a la independència”, ha apuntat, tot recordant i posant en valor que “tres anys és un període molt curt en termes polítics i el punt principal es troba en la mentalitat de la gent”. El president ha detallat que “el moviment independentista és un moviment que va de baix a dalt i que no s’ha creat en cap despatx de cap partit ni de les institucions”.