El president d’Òmnium entrevistat al video podcast d’Artur Mas: Calen “noves maneres” de liderar el procés independentista que facilitin “el respecte entre partits”

el president d’Òmnium considera que “seria dramàtic” que a les properes eleccions es perdés la majoria independentista al Parlament de Catalunya

Xavier Antich durant la conversa al video podcast del president Mas

Xavier Antich durant la conversa al video podcast del president Mas

Hem de superar l’estricte perímetre independentista i enfortir el gran consens pel qual el futur de Catalunya l’acabarà decidint el poble de Catalunya per vies democràtiques”.

El president Artur Mas publicarà abans de les vacances de Nadal, fins a tres noves converses al videopodcast “A favor de la política” i la primera d’elles serà amb el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s’ha publicat durant el dia d’avui. En aquest cas, durant la conversa entre Mas i Antich es fa un diagnòstic de la situació de “bloqueig i paràl.lisi” del procés sobiranista i s’apunten propostes per aconseguir impulsar l’aposta per la independència de Catalunya a través de “noves maneres” que permetin liderar el procés facilitant “més respecte entre els partits polítics”.

Xavier Antich i Artur Mas coincideixen en el diagnòstic sobre la situació actual del procés a Catalunya. “No podem ser optimistes” diu Antich durant la conversa, i ho justifica dient que la nostra credibilitat “ha quedat malmesa” perquè “no hem sabut reaccionar plegats” ni tampoc “hem sigut capaços de dissenyar objectius estratègics compartits”. Després d’un “cicle ascendent” fins a l’octubre de 2017, en paraules de Mas, “en el que grans sectors de la societat catalana s’afegeixen als partidaris de l’estat propi”, en els darrers anys, s’ha acabat entrant en una situació “on primen les discrepàncies entre partits que impedeixen construir coses plegats”. I aquesta situació “s’ha de revertir”, diu Antich.

Les “noves maneres” que posa sobre la taula el president d’Òmnium cultural passen per “nous perfils de lideratge” i “saba nova” al capdavant del procés, així com incorporar “noves sensibilitats que fins ara no havíem sigut prou hàbils d’incorporar-les als debats estratègics”. Aquests “aires nous” que proposa Xavier Antich per liderar el procés, permetrien superar “algunes veus massa carregades de retrets” i podrien venir “del teixit empresarial català o bé de la joventut actual, més organitzada que mai i amb alts índex de participació”.

Els partits polítics, malgrat la seva “erosió de credibilitat” són “fonaments legítims” en el futur del procés, assegura Xavier Antich durant la conversa. I pel que fa a les entitats, “que no han de substituir l’activitat dels partits”, el president d’Òmnium apunta quatre objectius: que siguin “vertebradors de la societat civil”, que siguin “aglutinadors de la molt alta transversalitat del nostre país”, que siguin “ponts de consens” en aquells aspectes claus del procés i, per últim, “catalitzadors” que permetin caminar endavant.

A preguntes d’Artur Mas, el president d’Òmnium recorda que Catalunya “està protagonitzant el moviment d’emancipació nacional més important de l’Europa del s. XXI” i apunta que la manera d’ampliar suports al procés passa per “superar l’estricte perímetre independentista” i “enfortint el gran consens” pel qual “el futur de Catalunya l’acabarà decidint el poble de Catalunya per vies democràtiques”.