El president Mas presenta el llibre ‘Discurso a la nación catalana’, de Ramón Cotarelo

Destaca que l'autor del llibre "ha trencat els estereotips de la comoditat per arriscar-se a explicar la veritat i trencar una llança a favor del poble català"

El president Mas i Ramón Cotarelo, durant la presentació del llibre 'Discurso a la nación catalana'

El president Mas i Ramón Cotarelo, durant la presentació del llibre 'Discurso a la nación catalana'

“El final del llibre és tremendament interpel·lador per a Espanya: al comparar la nació espanyola amb la catalana, Cotarelo diu de la primera que no ha sabut ser i que fuig del futur per enfonsar-se al passat, mentre que de la segona proclama que fuig del passat per obrir-se al futur”.

El 129 president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar divendres al Teatre l’Amistat de Mollerussa el nou llibre del politòleg Ramón Cotarelo, titulat “Discurso a la nación catalana”, i del qual Mas n’ha fet el pròleg.

“Cotarelo és una de les excepcions de persones nascudes fora de Catalunya que ha trencat els estereotips de la comoditat per arriscar-se a explicar la veritat i trencar una llança a favor del poble català”, va afirmar el president Mas durant la presentació del llibre, que va posar en valor el compromís i la valentia de l’autor.

A “Discurso a la nación catalana”, Cotarelo constata la ruptura emocional sorgida entre Catalunya i Espanya, la jutja “d’impossible recomposició” i identifica el referèndum d’autodeterminació “com l’única sortida possible”, apunta el president Mas al seu pròleg. Afegeix que Cotarelo “observa com una part rellevant de la societat catalana se sent tractada com una colònia, o simplement maltractada com una minoria nacional. I ens proposa una visió interessant i innovadora: tampoc Espanya podrà actuar com una nació plena mentre dins seu hi hagi una altra nació que la nega i lluita per la seva alliberació”.

Durant l’acte de presentació, el president Mas va destacar que l’autor del llibre  identifica el “pragmatisme resistencialista” com la clau que ha fet sobreviure Catalunya, i va compartir una altra de idees que defensa l’autor: “a Catalunya, és el poble qui ha fet la nació”. També va apuntar que Cotarelo veu la independència de Catalunya com una cosa “inevitable i normal” i va assegurar que el final del llibre “és tremendament interpel·lador per a Espanya: al comparar la nació espanyola amb la catalana, diu de la primera que no ha sabut ser i que fuig del futur per enfonsar-se al passat, mentre que de la segona proclama que fuig del passat per obrir-se al futur”.

Per la seva banda, Cotarelo es va mostrar molt crític amb el judici al procés de l’1-O i va remarcar que “és sorprenent que no hi hagi hagut, a Europa, una indignació col·lectiva” en aquest sentit.