President Mas: “Com a Israel, a Catalunya també hi ha un poble determinat a ser lliure”

El 129è president de la Generalitat ha estat guardonat amb el premi “Catalunya-Israel” per part de la Comunitat Israelita de Barcelona per haver promogut l’entesa i la col•laboració entre els dos països

El president Mas diposita la insígnia de la Generalitat al memorial Yad Vashem, en el viatge oficial del 2013

El president Mas diposita la insígnia de la Generalitat al memorial Yad Vashem, en el viatge oficial del 2013

El 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha comparat Catalunya amb Israel tenint en compte les característiques actuals dels dos països però també des des d’un punt de vista històric.  “Com a Israel, a Catalunya també hi ha un poble determinat a ser lliure”, ha afirmat el president Mas durant a la recepció recepció benèfica organitzada per la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB) en commemoració del Yom Ha’atzmaut -festivitat de la independència de l’Estat d’Israel-.

Artur Mas ha afirmat sentir-se “orgullós que un poble com l’israelià celebri el dia de la independència després de celebrar el Yom Hazikarón”, el dia en record als caiguts i a les víctimes del terrorisme, perquè “the longer you can look back, the further you can look forward” (com més enrere miris, més endavant podràs mirar). “Aquesta també és una similitud que tenim amb Israel, perquè abans de la nostra Diada Nacional molts de nosaltres també honorem aquelles persones que van lluitar fa molts anys per les llibertats de Catalunya”, ha assenyalat. La Comunitat Israelita de Barcelona ha guardonat el 129è president de la Generalitat per haver promogut la col·laboració entre els dos països.Ha rebut el premi de mans del president de l’ACAI, Toni Florido, i del president de la Comunitat Israelita de Barcelona, Uri Benguigui.  

“No només aquest somni, sinó també lluita per tenir la vostra pròpia casa, el vostre propi Estat també identifica altres aspiracions nacionals, també la de Catalunya”, ha assenyalat Mas tot recordant paraules del president nord-americà John F. Kennedy: “The great revolution in the history of man, past, present and future, is the revolution of those determined to be free” (la gran revolució en la història de l’home, passat, present i futur, és la revolució d’aquells determinats a ser lliures).

Mas ha recordat que la primera vegada que va visitar Israel va ser a l’any 1986. “Ho tinc present com si fos avui mateix, recordo com si fos ara la visita a Jerusalem”, ha apuntat i ha concretat que hi va tornar més vegades durant als anys 80. “Des de la Catalunya recuperada ens fixàvem amb Israel. Des de Catalunya, ja organitzàvem jornades a Israel quan no estava de moda però era necessari per a una nació com la catalana”, ha reblat.

El president ha recordat que algunes formacions polítiques van criticar el viatge de la delegació oficial del Govern de Catalunya a Israel l’any 2013. “Vam signar convenis de col·laboració universitària i amb centres de recerca tecnològica amb l’Estat d’Israel perquè, com amb Massachussets i Califòrnia, ens havíem de fixar en els millors”, ha concretat Mas. “Malgrat aquestes crítiques estic orgullós d’aquell viatge i del reconeixement d’avui”, ha afegit.

La Comunitat Israelita de Barcelona també ha lliurat els guardons en categoria d’Art al baix Stefano Palatchi; en d’Educació al Doctor i professor de Ciència Política de la UB, Xavier Torrens; en categoria de comunitat a la filosofa, escriptora i professora de la Universitat de Milà, Linda Cesana.