President Mas: “Trobo esperpèntic que la nova política sigui incapaç de pactar quan els ciutadans t’han donat el mandat de fer-ho”

En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ descarta la desobediència institucional com a part de la resposta institucional després de la sentència

"La desobediència institucional és un antagonisme"

“Trobo esperpèntic que la nova política sigui incapaç de pactar quan els ciutadans t’han donat el mandat de fer-ho”. Amb aquestes paraules s’ha expressat el 129è president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ el dia en què acaba el termini perquè hi hagi investidura. “A Catalunya traduïm els resultats en acords”, ha apuntat Mas, que ha lamentat que, en canvi, en la política espanyola, el PSOE i Unides Podem no han sabut “llegir els resultats i seure a una taula a pactar, negociar i a arribar acords per fer possible allò que la gent ha demanat que sigui possible”. “El PSOE i UP es van passar la campanya electoral demanant el vot per evitar la triple dreta i resulta que, quan sumen, aleshores no es posen d’acord”, ha apuntat Mas, que ha afegit que el fet d’anar a eleccions el 10-N denota una “prepotència enorme: no m’agrada com voteu; torneu a votar, fins que m’agradi”.

Sobre la resposta a la sentència del judici de l’1-O, Mas ha reiterat que aquesta ha tenir tres potes: jurídica, ciutadana i institucional. I preguntat per si la resposta institucional ha d’incloure la desobediència institucional, el president Mas ha respost amb un ‘no’. “La desobediència institucional és un antagonisme”, ha dit el 129è president, que ha recordat que ell mateix ha estat condemnat per desobediència per la consulta del novembre de l’any 2014. En aquest sentit, ha afirmat que la desobediència institucional “no és efectiva”, i ha donat una raó molt senzilla: “la institució, com a tal, que està en mans de milers i milers i milers de persones que han de tramitar documents i han de signar, acabarà en algun moment passant per l’adreçador que li fixi el sistema judicial espanyol”, ha explicat. I en aquest sentit, ha apuntat que la desobediència esdevé més un “criteri civil, individual  o col·lectiu, que no pas un criteri estrictament institucional”. El 129è president també ha deixat molt clar que la convocatòria de noves eleccions després de la sentència seria “la pitjor de les respostes”.