President Mas: “L’Estat català ha de néixer d’acord amb l’Estat espanyol, perquè hi haurà moltes qüestions a negociar”

En un esmorzar informatiu organitzat per Vanity Fair a Madrid, el 129è president assegura que “la realitat política de Catalunya ha deixat de ser espanyola” i que actuar amb els tribunals i la fiscalia només provoca allunyament respecte el govern espanyol

El president Mas moments abans de l'esmorzar informatiu

El president Mas moments abans de l'esmorzar informatiu

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat la determinació de les institucions catalanes i del sobiranisme per crear un Estat català; i en aquest sentit ha apostat per fer-ho constructivament, instant el govern espanyol al diàleg i a fer-ho de manera negociada: “L’Estat català ha de néixer d’acord amb l’Estat espanyol, i no en contra, perquè hi haurà moltes qüestions a negociar”. El president Mas ho ha afirmat durant un esmorzar informatiu organitzat per la revista Vanity Fair i que ha comptat amb la participació de més de 70 periodistes de Madrid. El 129è president de la Generalitat ha contrastat la reiterada apel·lació al diàleg del Govern del president Puigdemont amb l’immobilisme de l’executiu de Mariano Rajoy, tot assegurant que l’actitud del Govern espanyol ha tingut conseqüències: “Catalunya legalment està, avui, dins del marc espanyol; però la realitat política catalana ha deixat de ser espanyola”.

L’esmorzar informatiu ha estat moderat pel director de la revista, Alberto Moreno, qui ha engegat l’esmorzar informatiu amb una reflexió sobre l’Estat de dret i democràcia, i ha preguntat sobre els referèndums pactats entre el Regne Unit i Escòcia d’una banda, i entre el Canadà i el Quebec, de l’altra. En aquest sentit el president Mas ha insistit que “l’Estat de dret és una qüestió fonamental per qualsevol demòcrata i s’ha d’acomodar als canvis de la societat”“Si hi ha una realitat social política que s’expressa de forma pacífica, s’ha d’atendre i negociar perquè el repte democràtic sigui canalitzat en el marc legal”, ha remarcat el 129è president en referència a la demanda catalana de poder decidir el futur polític de Catalunya.

En aquest sentit, el president Mas s’ha referit als referèndums celebrats al Quebec el 1980 i 1995, i a Escòcia al 2014. “Reclamem que se segueixin aquests exemples i que representants de l’Estat s’asseguin al voltant d’una taula per negociar aquesta realitat”, ha assenyalat Mas, tot concretant que “en la negociació del referèndum s’han d’abordar la pregunta, la data i les garanties”.

En resposta als periodistes, el president Mas ha recordat que el sobiranisme català és profundament europeista. I per això ha remarcat que la seva voluntat és que una Catalunya independent estigui incardinada a la Unió Europea: “La dinàmica europea no és d’expulsar ni estats ni gent; sinó retenir i incorporar”. El 129è president ha radiografiat el procés d’integració europea dels darrers anys, amb l’evidència que des del 2004 fins a dia d’avui el nombre d’estats membres ha augmentat: “En els darrers 12 anys s’ha passat de 15 a 28, 7 dels quals originàriament no tenien estat independent”.

L’esmorzar informatiu ha comptat amb la presència del Delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell.