President Mas: “Fins i tot gent que votaria NO a la independència està reclamant celebrar un referèndum”

El 129è president assegura en una entrevista al prestigiós programa “The World” de la NPR i la BBC que “en cas de guanyar el SÍ caldrà negociar amb Madrid i amb Brussel•les per ser un estat independent a la Unió Europea sense perjudicar a ningú”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha reafirmat l’ampli i transversal suport que té l’aposta pel referèndum a Catalunya, concretant que “fins i tot gent que votaria NO a la independència està reclamant celebrar un referèndum”. El president Mas ho ha afirmat avui en una entrevista radiofònica al prestigiós programa “The World”, que s’emet per la National Public Radio dels EUA i la BBC britànica, enregistrada a l’emissora WGBH de Boston. El president Mas ha recordat la determinació del Govern de la Generalitat per fer el referèndum i de poder implementar el resultat ordenadament, en cas de guanyar l’opció independentista: “Si guanyem el referèndum i el vot del Sí guanya, estarem absolutament disposats a seure en una taula i negociar-ho tot amb Madrid i Brussel·les per ser un estat dins de la UE; perquè això ha de ser una operació winwin  per a tothom i on ningú hi surti perjudicat”.

El president Mas, entrevistat pel periodista Marco Werman, ha assenyalat que l’objectiu del sobiranisme català passa per “ser com Dinamarca o Àustria, països petits dins de la Unió Europea”. En aquesta línia, Artur Mas ha recordat que “el moviment sobiranista sorgeix de l’arrel de la gent que aspira a construir un nou estat d’Europa”. I en aquest sentit, ha citat les paraules del 35è president dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy: “La gran revolució en la història de l’home, passat, present i futur, és la revolució d’aquells determinats a ser lliures” (“The great revolution in the history of man, past, present and future, is the revolution of those determined to be free”)I això és exactament el que estem portant a terme a Catalunya”, ha afegit.

En ser preguntat pel nou context internacional degut al Brexit, l’ascens de l’extrema dreta a França i les polítiques migratòries de la Unió Europea; el president Mas ha recordat l’esperit d’integració europea que promou el sobiranisme català: “En el nostre cas és el contrari, perquè som pro Unió Europea, pro Euro i estem a favor d’acceptar refugiats al nostre país”. I en referència a l’escena internacional, també s’ha citat el mirall britànic i escocès com a via per resoldre el repte democràtic català. “El gran repte és saber com d’ampli és el suport a favor de la independència i la millor manera de saber-ho és votant en un referèndum vinculant com van fer els escocesos al setembre del 2014”, ha indicat.

L’inici de l’entrevista ha tractat sobre el judici del 9N que aquesta setmana s’ha celebrat al Tribunal Suprem i el missatge que 40.000 persones van donar el 6 de febrer davant del Tribunal Superior de Justícia: “Ens van enviar el missatge que no estàvem sols; «si lluiteu per l’autodeterminació i defenseu el dret a decidir dels catalans, no us deixarem sols»”.

El 129è president ha recordat que molta gent, “fa 5 anys, va arribar a la conclusió que el desenvolupament del nostre autogovern a l’Estat espanyol no era possible i que per això havíem de trobar en el nostre propi camí”. Finalment, el president Mas ha assegurat que si molta gent contrària a la independència és partidària de celebrar un referèndum és perquè “s’està produint un canvi de mentalitats a Catalunya i aquest és el canvi més important”.