President Mas, a Lille: “La independència és un projecte sòlid i viable”

El 129è president de la Generalitat ha defensat la viabilitat d'un estat català durant una conferència a Lille, on ha recordat que "la proposta catalana sempre ha estat seure i buscar una solució, però la reacció del govern espanyol és negar la realitat, com si el problema

El president Mas, durant una conferència a la universitat de Lille

El president Mas, durant una conferència a la universitat de Lille

En una conferència a l’EDHEC Business School de Lille, el 129è president de la Generalitat ha explicat que fa anys només un 15% dels catalans volien la independència i ara són la meitat. Segons ha argumentat, “tot comença amb la recentralització dels governs d’Aznar i s’agreuja amb la sentència de l’Estatut, un Estatut que havia estat refrendat pel poble català”.

En aquest sentit, el president Mas ha recordat que “l’any 2015 vam fer unes eleccions, amb més del 75% de la participació i ara, al 2017, hi ha hagut el 80% de participació. El resultat, totes dues vegades ha estat de majoria absoluta per la independència al Parlament de Catalunya”. Amb aquests resultats a la mà, ha insistit Mas, la proposta catalana sempre ha estat seure a dialogar i buscar una solució, però “la reacció del govern espanyol és negar la realitat, com si el problema no existís. Les autoritats catalanes sempre han reclamat diàleg, mai no s’ha volgut imposar una decisió unilateral. Parlar, com han fet el Regne Unit o el Canadà. La reacció de Rajoy sempre ha estat “no hi ha res a parlar”, malgrat les massives manifestacions que permanentment hi ha hagut al llarg dels últims anys a Catalunya. Malauradament, les portes a Madrid estan tancades”.

Preguntat sobre la viabilitat d’una Catalunya independent, Mas ha defensat que Catalunya podria funcionar com a país com Àustria, Dinamarca, Finlàndia o Bèlgica: “no ens hem tornat bojos, és un projecte sòlid i viable amb molta gent que hi creu”. També ha aprofitat per aclarir que “l’independentisme català no és egoista i vol romandre a Europa” i ha posat com a exemple les mobilitzacions a favor de l’acollida de refugiats.

En relació a la formació de Govern, Mas ha defensat que “el candidat natural és el president Puigdemont: va guanyar les eleccions, té la majoria suficient al Parlament. Però l’estat espanyol ho impedeix”. Per això, ha dit, comparteix amb Puigdemont l’estratègia de designar Jordi Sànchez com a alternativa, després de l’informe de Nacions Unides. El 129è president ha demanat a l’auditori que no s’oblidi que a Espanya hi ha 9 polítics a la presó i set més que han hagut de marxar a l’exili. Per últim, Mas ha celebrat que “cada vegada són més les veus a Europa que demanen que defensen els drets civils, democràtics i humans del poble català”.

El col·loqui l’ha organitzat l’Àgora, l’associació d’estudiants de Debats i Conferències de l’EDHEC Business School. Aquest projecte associatiu va néixer l’any 2002 per afavorir que els estudiants poguessin interactuar amb personalitats d’alt nivell. Es regeixen per tres valors: promoure la democràcia, la llibertat de debat i el pensament crític.