President Mas: “Celebrar un referèndum a Catalunya és fer un servei remarcable a la democràcia, també a l’europea”

Durant un diàleg amb el corresponsal del diari Libération a Brussel·les, Jean Quatremer, Artur Mas destaca el caràcter “integrador” del catalanisme polític i del sobiranisme ja que “un 70% de la gent és d’origen no català, però tot i així la meitat de la població vol construir un nou Estat”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta tarda la importància que Catalunya decideixi el seu futur polític mitjançant la celebració d’un referèndum perquè “és fer un servei remarcable a la democràcia, també a la democràcia europea”. El president Mas ho ha assegurat durant un diàleg que ha mantingut amb el corresponsal del diari Libération, Jean Quatremer, a la Delegació de la Generalitat davant la Unió Europea a Brussel·les. El 129è president de la Generalitat ha defensat també l’europeisme que sempre ha caracteritzat el catalanisme i el moviment sobiranisme, tot assenyalant que “si el projecte europeu és federal, Catalunya vol formar-ne part com a Estat federat, com Massachusets ho és dels Estats Units”.

El president Mas ha radiografiat la història del catalanisme polític i del moviment sobiranista evidenciant el seu caràcter constructiu. “Catalunya és aportadora neta a la Unió Europea, i com no també vers l’Estat espanyol”, ha detallat, tot afegint que si el procés sobiranista es culmina amb èxit “caldrà una negociació a tres bandes entre Catalunya, Espanya i Brussel·les; perquè un escenari de tensió no és bo per a cap de les tres parts”. En aquest sentit, el 129è president de la Generalitat s’ha mostrat partidari també de poder acordar que Catalunya segueixi aportant recursos a les regions menys productives de l’Estat “durant un període de temps, un cop s’hagi constituït com un Estat”.

El president Mas ha censurat que el govern espanyol rebutgi dialogar sobre la celebració d’un referèndum: “El que no és acceptable per a nosaltres és la negació del fet democràtic de decidir; estem davant d’un moviment democràtic i pacífic i cal tenir en compte la voluntat de la gent”“L’obligació de l’Estat és vehicular una solució”.

El president Mas ha qualificat Catalunya com un país amb un esperit “integrador” lluny de “l’egoisme”“Catalunya no és la Pedània italiana que vol retenir els seus diners i no transferir-los a Roma”, ha detallat. El 129è president ha recordat que “és evident que hi ha un problema econòmic però l’estructura social de Catalunya és clarificadora: un 70% de la gent és d’origen no català, però tot i així la meitat de la població vol construir un nou Estat”. El president Mas també ha afirmat que “no hi ha cap altre territori de l’Estat espanyol que hagi rebut i integrat un flux migratori tan gran com ha fet Catalunya en els darrers anys”.