Comunicat del president Artur Mas amb motiu del traspàs de la diputada de JxSí Muriel Casals

El president de Convergència i president de la Generalitat (2010-2016), Artur Mas, ha lamentat profundament la mort de la diputada de Junts pel Sí, expresidenta d’Òmnium Cultural i activista política i social Muriel Casals i Couturier. “Concentrava totes les virtuts del procés sobiranista i cap de les seves misèries: de tots nosaltres era la millor”, ha assenyalat: “El procés sense la seva figura no s’entendria, perquè ella en resumia totes les virtuts i cap de les seves misèries”. “L’impacte per la seva pèrdua és molt gran”, ha constatat Mas.

En aquest sentit, Artur Mas l’ha definida com una persona “intel·ligent, noble i ferma en les seves conviccions. En moments clau el seu testimoni i ajut va ser imprescindible perquè hi haguessin acords i no desacords”. “Era tota energia positiva, en moments de desorientació va ser decisiva per tornar al camí”, ha recordat, “la seva noblesa i determinació van ser decisives, no parlava alt però sempre parlava clar, tenia caràcter”.

Nascuda a Avinyó (França) el 1945, Casals havia tingut una trajectòria compromesa en la política catalana, entenent Catalunya com a país i apostant decididament pel seu progrés econòmic, social i cultural. Va formar part del PSUC, més endavant d’ICV i actualment, després de les eleccions del 27 de setembre, era diputada del grup parlamentari de Junts pel Sí i presidenta de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent. El president Mas ha demanat que “el record més gran que hem d’agafar d’ella i el millor homenatge és que segueixi sent un exemple, perquè les grans petjades que deixa continuïn i no s’esborrin”. “La Muriel Casals, i també la Carme Forcadell, amb les entitats que dirigien, van ajudar més que ningú a que partits i institucions es posessin al costat de la gent que s’havia mobilitzat”, ha conclòs.

Muriel Casals era Doctora en Economia i professora emèrita d’Economia i Història de la Universitat Autònoma de Barcelona, universitat de la qual en va ser vicerrectora. Va ser membre de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, del Consell Català del Moviment Europeu i de la junta de l’Ateneu Barcelonès.