President Mas, a Edimburg: “No podem tolerar que a Espanya es vulnerin els drets humans”

El 129è presdient de la Generalitat ha volgut "agrair a la població i les autoritats escoceses el suport que majoritàriament han donat a la consellera Ponsatí"

La Universitat d'Edimburg organitza una conferència amb el president Mas

La Universitat d'Edimburg organitza una conferència amb el president Mas

En una conferència a la Universitat d’Edimburg, el 129è president de la Generalitat s’ha remuntat als orígens del procés recordant que “històricament sempre hi hagut independentistes, però en 5 anys han passat de ser la minoria -al voltant d’un 15%- a ser la meitat del país”. En aquest sentit, ha explicat com “durant tres dècades, els partits catalans van acceptar desenvolupar l’autogovern de Catalunya dins de l’estat espanyol. Des que vam recuperar l’autonomia, sempre vam pensar que dins la Constitució es podria desenvolupar l’autogovern català, però a partir del 2006, amb l’inici de la recentralització dels governs Aznar, vam començar a veure que això no seria possible. I al 2010, es va produir el gran trencament de la relació entre Catalunya i Espanya, amb la sentència del Constitucional contra l’Estatut”. Mas ha defensat que el procés va començar conduït per la gent, més que no pas pels polítics, “és un moviment de base social, probablement enlloc d’Europa hi ha hagut al llarg de tants anys tantes manifestacions amb milions de persones mobilitzant-se pacíficament per assolir un objectiu.

Des d’Edimburg, Mas ha lamentat que sigui impossible arribar a acords amb l’estat espanyol, “no hauria de ser tan difícil seure a la taula a negociar i pactar un referèndum, Escòcia i el Quebec en són l’exemple. Els països democràtics i moderns seuen a la taula a negociar i deixen votar”.

El 129è president de la Generalitat ha agraït “el suport majoritari a la consellera Ponsatí per part de la població i les autoritats europees”“No podem tolerar que a Espanya es vulnerin els drets humans. I això s’ha de dir a Europa. Els governs de Catalunya sempre han plantejat propostes per iniciar un diàleg amb el govern espanyol, i la resposta sempre ha estat la mateixa, que no hi ha res a parlar”. I ha deixat clares les exigències: “demanem un diàleg polític real, que s’acabin les persecucions polítiques, volem una solució política”.

Per a Mas, és intolerable la reacció de l’estat espanyol. “La consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O no només no han estat acceptades, sinó que han estat perseguits judicialment i castigats a cops de porra. Nou membres del Govern són a la presó i set persones més són a l’exili i d’altres hem estat multats i inhabilitats, al llarg d’aquests anys”. Mas ha defensat que “qualsevol nació ha de tenir el dret d’autodeterminació, i  Catalunya és una nació”.

El col·loqui, que ha comptat amb la presència de la consellera Clara Ponsatí i diversos representants de l’àmbit acadèmic escocès, l’ha organitzat l’Edinburgh Political Union, una de les associacions d’estudiants més grans i antigues de la prestigiosa Universitat d’Edimburg.