President Mas: “El nostre repte és fer que Catalunya pugui ser un país tan bo com els del centre i del nord d’Europa”

En un sopar col•loqui organitzat per la Fundació Universitària Martí l’Humà a la Garriga, el 129è president assegura que per a construir el nou país “cal un consens polític per a les qüestions bàsiques i un equilibri travat entre drets i deures”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre en un sopar col·loqui organitzat per la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga que “el nostre repte és fer que Catalunya pugui ser un país tan bo com els del centre i del nord d’Europa”. En un sopar que ha reunit a més de 150 persones, el president Mas també ha radiografiat com ha de ser la Catalunya independent seguint el mirall dels països nòrdics i del centre d’Europa com Suècia, Dinamarca o Àustria: “Cal un consens per a les qüestions bàsiques com l’ocupació i un equilibri travat entre drets i deures”.

Artur Mas ha concretat que aquests països es caracteritzen per tenir “aturs baixos, salaris alts, economies competitives i estats del benestar consolidats”. I en aquest sentit, el 129è president ha apuntat que Catalunya s’ha de marcar com a fita ser com  aquestes societats perquè “són els països del món on la gent quan neix té una sèrie de garanties i seguretats que no tenen la majoria de països del planeta”.

“Tenim talent, energia i capacitats per poder ser com ells i després de molts anys de trepitjar Catalunya crec que podem aconseguir-ho”, ha apuntat Mas, concretant que “són països amb una bona base industrial exportadora, amb sistemes universitaris potents i una formació professional forta”.

Posteriorment, Artur Mas ha indicat quina ha de ser l’actitud que hem de tenir com a país per poder aconseguir un Estat independent que des del mediterrani segueixi l’estela dels països del centre i del nord d’Europa. “A Catalunya tenim un consens de país amb la llengua però no l’hem tingut amb l’ocupació”, ha puntualitzat. “Dinamarca, Àustria o Suècia creuen que el talent és prioritari i quan hi ha una crisi enlloc d’expulsar la gent del sistema són capaços de retenir la gent”, ha afirmat el president Mas.

I seguint aquest exemple, l’ha diferenciat d’aquells estats que avantposen “la hipertensió entre la suposada dreta i la suposada esquerra amb una dinàmica equivocada”“No és garantia que les coses vagin bé i tampoc que es resolguin, mireu el cas de Grècia”, ha exposat. Per això, el president Mas ha concretat que una societat aconsegueix la seva estabilitat “si hi ha un equilibri entre drets i deures i es té clar el concepte d’un sol poble”.

Finalment, el president Mas ha esperonat els assistents a construir “una Catalunya que doni més importància als lideratges d’aquelles persones que lideren entitats, associacions, idees, projectes, empreses i governs”“Som un país que a vegades li costa reconèixer i donar valor a aquest concepte, en aquest sentit, hem d’evolucionar”, ha sentenciat.

El sopar col·loqui ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó.