Els presidents de la Generalitat Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra denuncien a Perpinyà la repressió de l’Estat espanyol

En una roda de premsa conjunta, els expresidents de la Generalitat fan pública la Declaració de Perpinyà i insten al diàleg, la negociació i la mediació internacional per trobar “una solució justa i democràtica a la voluntat lliure dels catalans”

Els presidents de la Generalitat 129è, 130è i 131è, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra han comparegut aquest matí en roda de premsa a la Casa de la Generalitat a Perpinyà per denunciar l’anomalia democràtica que representa que els tres darrers presidents escollits democràticament a les urnes i al Parlament hagin estat represaliats i inhabilitats o destituïts per l’Estat espanyol per unes idees que sempre han defensat de manera pacífica. Els presidents han volgut subratllar, durant les seves intervencions, que la voluntat democràtica dels catalans s’ha vist substituïda, en els últims anys, per una repressió judicial insòlita i arbitrària. Tots tres presidents han fet referència als presos polítics i als milers de persones represaliades per la justícia.

En aquest sentit, el 129è president de la Generalitat, Artur Mas, que va ser inhabilitat per posar les urnes el 9N del 2014, ha posat en dubte que en el marc de la Unió Europea del segle XXI sigui normal que “els tres darrers presidents d’un territori de la UE hagin estat represaliats per defensar idees i executar accions no violentes”. “És una anomalia total i absoluta”, ha assegurat Mas, que també ha dit que “és immoral que Catalunya tingui tres presidents perseguits, presos polítics i centenars i centenars de persones perseguides per la justícia; i Espanya tingui el seu rei emèrit fugat i ben protegit”. Mas també ha apuntat que “no és intel·ligent que l’única resposta de l’Estat espanyol al repte democràtic català sigui la brigada judicial” i ha recalcat que “és estúpid contestar la política per aquesta via”. “No es pot permetre aquesta Espanya si volem una bona Europa”, ha dit Mas, que ha insistit que “l’Europa dels drets humans, dels valors democràtics i de la llibertat és incompatible amb l’Espanya de la repressió”. El 129è president ha apuntat que “som aquí per deixar clar que seguirem defensant els drets humans, el dret natural a l’autodeterminació i la causa noble de la llibertat”.

Per la seva banda, el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, exiliat a Brussel·les per posar les urnes l’1-O, ha denunciat que durant els sis anys que fa que Felip VI és rei d’Espanya, “cadascun dels presidents de la Generalitat han estat inhabilitats o destituïts”. “Això és un rècord, i és una vergonya pels responsables polítics que ho han alimentat”, ha apuntat Puigdemont, que ha volgut recordar també que dos altres candidats a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez i Jordi Turull, van ser inhabilitats abans d’arribar al càrrec. En aquesta línia, Puigdemont ha assegurat que això “hauria de fer reflexionar el conjunt de l’Estat espanyol i el conjunt de la Unió Europea”. “Els catalans tenim dret a existir i a ser; tenim dret que ens tolerin i ens respectin”, ha afirmat el 130è president, que ha afegit que “defensant els drets dels catalans, estem defensant els drets humans d’arreu del món”. “Continuarem treballant per aquesta defensa amb armes com la pau, la democràcia i la paraula”, ha sentenciat Puigdemont.

El 131è president la Generalitat, Quim Torra, inhabilitat recentment per haver mantingut una pancarta a favor dels presos polítics i exiliats a la façana del Palau de la Generalitat i, per tant, per haver defensat els drets humans i els drets fonamentals, ha apuntat que “els tres presidents som l’exemple que no hi pot haver un govern efectiu en una autonomia limitada” i també l’exemple que “cap independentista pot trobar justícia a l’Estat espanyol”. “L’única possibilitat que tenim és a Europa”, ha afirmat Torra, que ha dit que darrere dels tres presidents hi ha també 2.850 represaliats. “Som l’exemple d’aquesta democràcia espanyola intolerant amb qui discrepa dels fonaments del règim del 78”, ha apuntat Torra, i ha afegit: “l’independentisme és l’únic moviment que vol canviar les coses de manera radicalment democràtica”. També ha dit que “el diàleg que Espanya promet acaba sempre amb sentències d’inhabilitació, de cessament o amb l’exili” i ha recalcat que “el poble de Catalunya vol decidir lliurement, pacíficament i democràticament el seu futur a les urnes”. “La persistència i la determinació ens faran guanyar”, ha afirmat Torra, que ha afegit que “del laberint de murs on ens vol Espanya n’hem de sortir saltant-los junts”.

Durant la roda de premsa, els expresidents han fet pública la Declaració de Perpinyà, en què insten al diàleg, la negociació i la mediació internacional per trobar “una solució justa i democràtica a la voluntat lliure dels catalans”. En la Declaració, asseguren que el fet que els tres últims presidents elegits democràticament a Catalunya hagin estat víctimes de la repressió de l’Estat espanyol “és un clar senyal de la gravetat del conflicte que vivim al nostre país” i asseguren que la seva manera d’actuar “està fora de lloc en qualsevol democràcia i s’oposa als principis i valors fundacionals de la Unió Europea”. Els expresidents han denunciat que se’ls hi hagi aplicat una “justícia de part” malgrat haver defensat sempre el seu projecte polític des de les “vies estrictes de la democràcia i la pau”.