President Mas: “L’Estat persegueix la nostra mort política i civil perquè defensem unes determinades idees”

El 129è president de la Generalitat ha comparegut aquest migdia per reaccionar davant la notificació del Tribunal de Cuentas i l’informe d’acció exterior de la Generalitat

El president Mas, aquest migdia, als Jardins de Palau Robert

El president Mas, aquest migdia, als Jardins de Palau Robert

“Ens poden portar a la mort civil o a la mort política, però no poden matar ni les idees ni els ideals”

El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest migdia als jardins de Palau Robert per reaccionar davant la notificació del Tribunal de Cuentas i l’informe d’acció exterior de la Generalitat després que aquest matí s’hagin conegut les fiances que l’òrgan imposa a una quarantena d’ex-alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya. En el cas del president Mas, se l’hi imposa una fiança de 2,8M d’euros. “L’Estat persegueix la mort política i la mort civil d’unes determinades persones perquè defensem unes determinades idees”, ha afirmat Mas, que ha explicat que l’Estat “vol aconseguir la mort política a través del codi penal i la mort civil, és a dir la ruïna econòmica, a través de l’acció del Tribunal de Cuentas”. Segons Mas, mentre que la mort política s’aconsegueix inhabilitant gent per exercir càrrecs públics o tancant gent a la presó, la mort civil s’aconsegueix “embargant-t’ho tot si finalment no pots respondre davant d’aquestes fiances milionàries que ens està demanant novament el Tribunal de Cuentas”. I és que el Tribunal de Cuentas ja va demanar 5,8M d’euros per la consulta del 9N; 4M d’euros pel referèndum de l’1-O; i ara aquests 5,4M d’euros més per tota l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya entre l’any 2011 i 2017.

Mas també ha denunciat un “abús de poder de l’Estat en tota regla”“No és simplement l’aplicació d’un marc legal, sinó l’abús total i distorsió d’aquest marc legal per aconseguir el seu objectiu: el càstig i la venjança, és a dir, la repressió”. En aquest cas, ha afegit Mas, “encara és més greu” perquè més enllà d’una consulta o un referèndum es jutja l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya, “que és el que s’havia fet sempre, també abans que comencés el procés, i el que fan totes les comunitats autònomes”. “A ningú se’l persegueix per això, però a la Generalitat de Catalunya, en aquests darrers anys, sí”, ha apuntat l’expresident, que ha constatat que això vol dir que “no se’ns persegueix pels fets, sinó per les idees”. Mas ha recordat que aquest abús de poder ha estat denunciat per tota mena d’organismes europeus i internacionals, com ara el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides, el Consell d’Europa, Amnistia Internacional o tribunals de països de la Unió Europea.

L’expresident de la Generalitat també ha fet notar la “indefensió absoluta” amb què es troben els afectats, “perquè primer et fan pagar i després et jutgen”, i ha assegurat: “ens poden portar a la mort civil o a la mort política, però no poden matar ni les idees ni els ideals”. En aquest sentit, ha subratllat que “ens reafirmem en les nostres idees, els nostres ideals i les nostres conviccions, que és pel que hem lluitat durant molts anys, i especialment aquests darrers, en els quals hem afegit un objectiu concret: defensar el dret del poble de Catalunya a defensar el seu futur; i algun dia, la llibertat del nostre país”. “Aquestes idees, ideals i objectius estan ben vius malgrat els tribunals”, ha dit Mas, que ha conclòs: “encara que ens vulguin portar a la mort civil i ens sentim amb indefensió absoluta davant d’aquest abús de poder, seguim reafirmant amb la cara ben alta i de manera serena que seguim defensant aquestes idees, aquests ideals i aquests objectius”.