President Mas: “No m’hagués imaginat mai que l’Estat fos tan poc intel·ligent de respondre amb violència l’1-O”

En la seva declaració com a testimoni al judici de l’1-O al Tribunal Suprem assegura que el catalanisme sobiranista “sempre ha intentat mantenir viu el fil de diàleg i identificar possibles solucions per a la realitat social i política”

El president Mas sortint de declarar del Tribunal Suprem

El president Mas sortint de declarar del Tribunal Suprem

El president Mas ha declarat avui com a testimoni al judici de l’1-O, al Tribunal Suprem, on ha negat qualsevol tipus de violència per part de la societat civil, i ha dit que l’única violència que hi va haver va ser protagonitzada per les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Mas, que ha reconegut unes imatges que li ha projectat l’advocat Jordi Pina de l’escola Infant Jesús, on ell va anar a votar, ha assegurat que “en sortir de casa l’1-O, ja vaig veure un desplegament enorme de furgonetes de la Policia Nacional i em vaig trobar una veïna coneguda amb la cara i la brusa plenes de sang”. “No m’hagués imaginat mai que l’Estat fos tan poc intel·ligent de respondre amb violència”, ha reblat.

Proposat com a testimoni per VOX i les defenses de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, el president Mas ha subratllat que des del catalanisme sobiranista, “sempre hem intentat mantenir viu el fil del diàleg i identificar possibles solucions per a la nostra realitat social i política”. “Un fil de diàleg que era fonamental, una actitud, un valor”, ha dit Mas, que ha contemplat aquesta pràctica com a única solució. En aquest sentit, ha explicat que la via unilateral mai ha estat, pel catalanisme sobiranista, la primera opció. “Sempre hem intentat buscar un acord amb les autoritats de l’Estat, aquesta era la prioritat absoluta, però és evident que hi havia d’haver algú a l’altre costat de la taula per mantenir el diàleg”, ha afirmat.

Referint-se a la voluntat de l’actuació política de les institucions catalanes l’any 2017, Mas ha apuntat que va ser la mateixa que durant el seu mandat: “explorar les màximes vies d’acord amb l’Estat” i sempre “dins un marc d’enteniment per identificar el camí més segur per complir el mandat electoral”. “Havíem viscut l’experiència d’Escòcia i sabíem que l’acord era perfectament possible entre demòcrates i gent que respectava les majories dels parlaments”, ha dit. I ha afegit: “amb aquell antecedent, pensàvem que un altre estat de la UE, com Espanya, podia identificar també camins perquè això es fes de comú acord”.

Sobre el referèndum de l’1-O, Mas ha apuntat que “perfeccionava el 9N del 2014” i que “la vinculació econòmica de la Generalitat per dur-lo a terme va ser inferior que l’any 2014, fins i tot nul·la”, en el sentit que a l’octubre del 2017, aquesta “no es va gastar ni un sol euro” i “el protagonisme de la societat civil organitzada va ser molt rellevant i absolutament determinant per dur a terme el referèndum”. “Es va organitzar, sobretot des del carrer”, ha destacat Mas.

També ha explicat que davant la dificultat de tirar endavant el referèndum amb els termes plantejats i després de l’experiència del 9N, va dir al Govern que “mai es perdés la capacitat d’iniciativa institucional en un marc legal que la Generalitat pogués controlar”.