President Mas: “L’Estat ens vol matar políticament amb el codi penal, i civilment amb el Tribunal de Cuentas”

L'expresident ha estat entrevistat al programa 'Tot es mou' de TV3 després que el Suprem hagi rebutjat el recurs contra la sentència del 9N

El president Mas i la periodista Helena Garcia Melero durant l'entrevista

El president Mas i la periodista Helena Garcia Melero durant l'entrevista

A pocs dies perquè venci el termini per presentar la fiança per la causa de l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017, Mas ha explicat que s'acollirà al fons de compensació de riscos aprovat per la Generalitat

“L’Estat espanyol pretén matar unes determinades idees, i per fer-ho, mata políticament i civilment a la gent que les defensa. Per matar-los políticament, utilitza el codi penal; per matar-los civilment, utilitza el Tribunal de Cuentas”. Així s’ha expressat aquesta tarda l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, al programa ‘Tot es mou’ de TV3. Després de gairebé dos anys, el Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs presentat contra la sentència del Tribunal de Cuentas per la causa del 9N, “deixant-nos en una situació d’indefensió total”. “Teníem una certa confiança en què el sistema judicial, aquell que ha de garantir l’estat de dret, ens protegiria davant d’una sentència que considerem totalment arbitrària”, ha assegurat Mas, que ha recordat que el Tribunal de Cuentas no forma part de la justícia, sinó que és “un tribunal administratiu que no té res a veure amb el sistema judicial”. “La realitat amb què ens trobem és que gairebé dos anys després, el sistema judicial que ens ha de garantir els drets, ens diu que ni tan sols ens admet el recurs”, ha lamentat Mas, que ha dit que arribaran als tribunals europeus.

Mas ha explicat que ell i quatre persones més ja porten quatre anys amb el seu habitatge embargat. “Malgrat l’esforç que va fer en el seu moment la caixa de solidaritat, hi ha uns interessos i uns costos del procés que van quedar pendents, per això els nostres habitatges estan embargats des de fa gairebé quatre anys”, ha explicat l’expresident, que ha afegit que amb aquesta causa nova de l’acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017 “en el millor dels casos, seguirem tenint els habitatges embargats uns quants anys més”. Mas ha explicat, a pocs dies que venci el termini per poder presentar la fiança per la causa de l’acció exterior de la Generalitat, que “és evident que abans de subhastar l’habitatge ens donaran uns pocs dies per dir-nos que aportem els diners, però si no els tens i has posat l’habitatge de fiança, doncs em puc trobar que em subhastin el pis, sí”.

Preguntat sobre quin és el proper pas, Mas ha explicat que s’acollirà al fons de compensació de riscos de la Generalitat “si és que no ho tomben i si és que el Tribunal de Cuentas admet que els avals vinguin d’aquesta mesura”. “No és una solució definitiva”, ha dit Mas, que creu que aquesta mesura “serveix per ajornar el problema i tenir més temps i possibilitats que la gent que creu en aquestes idees s’organitzi de manera que aquest cost sobre unes poques persones s’acabi repartint entre molta gent”, ha apuntat. Sobre el fons de riscos aprovat per la Generalitat, Mas ha assegurat que “és totalment legal” i ha afegit: “la Generalitat no ens està regalant res; si ens condemnen, haurem de tornar els diners amb interessos”.