President Mas: “Tots els intents alternatius a la independència han xocat amb una porta tapiada”

L’associació juvenil Menorca [a] Debat ha organitzat un col·loqui obert amb el 129è president de la Generalitat, que ha destacat que “l’Estat espanyol amb tota la seva força no ha estat capaç d’imposar una majoria unionista al Parlament, al contrari”

El president Mas durant la conferència a l'Ateneu de Maó

El president Mas durant la conferència a l'Ateneu de Maó

Durant un col·loqui obert al públic, celebrat a l’Ateneu de Maó, el president Mas ha explicat com viu i veu la situació política a Catalunya i Espanya. Per començar, ha volgut aclarir que “no és el mateix estar dividit que fracturat”“Com que les societats són plurals, hi ha divisió d’opinions: al Regne Unit estan dividits pel Brèxit, els nordamericans amb Trump, i la majoria de societats entre dretes i esquerres”, ha dit. Preguntat per la raó per la qual considera que l’única sortida per a Catalunya és la consecució d’un estat propi independent, Mas ha afirmat que “tots els altres intents alternatius a la independència han xocat contra una paret amb la porta tapiada, els Estatuts del i del 2005, la proposta de pacte fiscal, ni tan sols l’autogovern. Ha denunciat el procés de recentralització que ara mateix viu Espanya. O canviàvem de camí o ens estavellàvem contra la paret amb la porta tapiada”. És en aquest sentit que ha deixat clar que no és el Govern català qui ha de plantejar una alternativa a la independència, “si ells tenen alguna oferta, que la proposin, però estic segur que no existeix”.

En relació al referèndum de l’1-O, ha defensat que “va suposar una ruptura. Tots dos costats van fer la seva demostració de força. La part catalana amb vots i mobilització, l’Estat espanyol amb les porres i la violència policial. Amb tota la força que té l’Estat espanyol no va aconseguir ni convocant ells les eleccions que hi hagi majoria unionista al Parlament de Catalunya”.

Mas ha volgut deixar clar també que el mantra unionista que els independentistes el que han de fer és canviar la Constitució, ha deixat clar que “aquesta invitació és una trampa, perquè a diferència dels flamencs a Bèlgica, que són el 60%, els catalans representen només un 16% de la població”. Quan dins del marc legal intentes tots els camins per donar veu a la gent i l’única resposta és que d’això no se’n parla, és que no estem en un estat democràtic”

L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Cultura i Educació de Menorca, Miquel Àngel Maria Ballester.

Menorca [a] Debat és una associació juvenil que pretén fomentar el diàleg a l’illa de Menorca. L’organització ha celebrat conferències i col·loquis amb diversos polítics, acadèmics i periodistes, entre els quals, l’exministre d’Afers Exteriors Miguel Ángel Moratinos, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, el periodista Iñaki Gabilondo o l’expert en Unió Europea Pol Morillas.

 

El president Mas reunit amb el grup de joves Menorca [a] Debat